Tamminga

Overige fysiotherapie

Overige fysiotherapie

Contact

  • Afspraak maken:

  • 088-7080800

  •  
  •  

Beweegprogramma's

Voor wie is het?

Het beweegprogramma is voor mensen met een chronische aandoening. Door deze aandoening worden ze ervan weerhouden om goed in beweging te blijven. De volgende chronische aandoeningen komen in aanmerking voor een beweegprogramma: diabetes mellitus (suikerziekte), obesitas (overgewicht), long- en/of hartklachten, chronische lage rugklachten, reuma/artrose/osteoporose, fibromyalgie.


Wat is het doel?

Een beweegprogramma heeft als doel mensen te leren om dagelijks voldoende te bewegen en vooral te blijven bewegen. Doel is voldoen aan de NNGB (Nederlandse Norm voor Gezond Bewegen). Het is wetenschappelijk bewezen dat gezonder leven en voldoende bewegen een positief effect hebben op je algehele gezondheid als het gaat om spierkracht, longen, bloedvaten, bloeddruk, sterkte van je botten en gewrichten en je kwaliteit van leven. Des te meer reden om zo snel mogelijk in beweging te komen.
Het is bekend dat mensen met een chronische aandoening vaak te weinig bewegen of verkeerd bewegen. Onderdeel van het beweegprogramma is het geven van informatie over hoe om te gaan met de aandoening en wat zijn de beste manieren om fit te blijven. Verder is er aandacht voor plezier tijdens bewegen en krijgt de cliënt  informatie over gezond leven.
 

Wat houdt het in?

Naast verantwoord bewegen in een groep staan persoonlijke aandacht en het leren zelfstandig omgaan met je klachten centraal in het programma. Gedurende 12 weken gaat de fysiotherapeut 2 keer per week, 1 uur actieve oefentherapie verzorgen. Iedere deelnemer krijgt een persoonlijk oefenprogramma.Voordat de trainingen beginnen is er een intakegesprek waarbij we je vragen een aantal vragenlijsten in te vullen. Verder is er een onderzoek van de fysiotherapeut die samen met jou je persoonlijke doelen formuleert. Na 6 weken vindt er een tussenevaluatie plaats en na 12 weken de eindevaluatie. Tijdens de eindevaluatie kijken we samen naar een passend vervolg beweegtraject.
Tijdens het programma wordt er eenmalig een informatieavond georganiseerd. Tijdens deze avond krijg je informatie over je aandoening en hoe je hier tijdens het dagelijks leven het best mee om kan gaan.
 

Vergoeding / kosten

Als je verzekerd bent voor reguliere fysiotherapie kom je meestal in aanmerking voor vergoeding van het beweegprogramma. De vergoeding kan per zorgverzekeraar verschillen, informeer hiernaar bij je eigen zorgverzekeraar. Je hebt wel een verwijzing van een arts nodig om voor vergoeding van je zorgverzekeraar in aanmerking te komen. De eigen bijdrage aan de beweegprogramma's bedraagt € 25,- voor de gehele periode van 12 weken. Je krijgt de € 25.- eigen bijdrage terug als je aantoont dat je na het beweegprogramma je sportactiviteiten voortzet in fitness of een ander sportverenigingverband.
 

Wanneer / waar:

Utrecht: Amsterdamsestraatweg 646 en J.C. Maylaan 6
Vleuten: Europaweg 48 (in Sportcentrum Oudenrijn)