Tamminga

Sport/Revalidatie

Sport/Revalidatie

Contact

  • Afspraak maken:

  • 088-7080800

  •  
  •  

GaitSmart

Wat is het?

GaitSmart is een systeem wat middels vier sensoren de beweging van de onderste extremiteit (heup-knie-enkel) monitort tijdens het lopen om zodoende een inzicht van het looppatroon te krijgen.

Voor wie is het?

Iedereen die een stoornis in het  looppatroon heeft of klachten tijdens het lopen ondervindt kan in principe getest worden met de GaitSmart. De fysiotherapeut zal beoordelen of dit in het individuele geval noodzakelijk is.  De testresultaten kunnen ondersteunend zijn bij het stellen van een juiste diagnose.
Tevens kan de GaitSmart worden toegepast bij de revalidatie van verschillende preoperatieve en postoperatieve trajecten. De progressie kan dan gestandaardiseerd worden gemeten en de testresultaten leiden tot een meer doelgerichte revalidatie.

Veel voorkomende aandoeningen en operaties waarbij getest kan worden met GaitSmart zijn:
  • Artrose (slijtage)  van de knie of na een totale knie prothese
  • Artrose van de heup of na een totale heup prothese
  • Na een voorste of achterste kruisband reconstructie
  • Achillespeesklachten
Bovendien kan de GaitSmart screenend worden ingezet. Zo kan bijvoorbeeld een voetbalspeler voor en in het seizoen gevolgd worden en kan vroeg een afwijking in het looppatroon worden gesignaleerd waardoor tijdig een blessure kan worden bestreden of worden voorkomen.

Wat houdt het in?

Voor een GaitSmart meting dient de patiënt een stukje te wandelen. Vervolgens wordt er een report van de test data gemaakt, waarin verschillende aspecten van het looppatroon worden weergegeven. Zo wordt bijvoorbeeld de knie buiging tijdens het lopen en de  stap duur berekend. Tevens wordt er gekeken naar de symmetrie van de benen tijdens het lopen.
Deze waardes worden vergeleken met normaalwaarden en zo kan er snel worden gezien waar mogelijke  afwijkingen aanwezig zijn.

Vergoeding / kosten

Wanneer uw fysiotherapeut een test met de GaitSmart uitvoert, valt dit onder een normale fysiotherapeutische behandeling. Indien u aanvullend verzekerd bent, kunnen de kosten voor een GaitSmart meting hieronder vallen.
 
Bekijk de website van GaitSmart voor meer informatie, patiëntencasussen en filmpjes.